Οφειλές επιχειρήσεων: εξωδικαστικός και ρυθμίσεις 120 δόσεων
Η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και της νέας προβλεπόμενης ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία βρίσκονται σε άμεση σύνδεση μεταξύ τους, επιτρέποντας σε οφειλέτες νομικά και φυσικά πρόσωπα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με βιώσιμο τρόπο επιστρέφοντας σε πορεία ανάπτυξης. Στο παρακάτω κείμενο περιγράφουμε αναλυτικά την εν λόγω σύνδεση και τις προϋποθέσεις υπαγωγής των οφειλετών στις ανωτέρω ρυθμίσεις.
Ι. Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις (ασφαλιστικά ταμεία και φορολογική διοίκηση)
Το νομοσχέδιο που αφορά την ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, περιλαμβάνει όλο το φάσμα των οφειλών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (πλην των οφειλών προς τις Τράπεζες οι οποίες ρυθμίζονται δια μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού), οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και βεβαιωμένες έως και 31.12.2018. Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας της ΑΑΔΕ (για την Εφορία) και του ΕΦΚΑ (για τα ασφαλιστικά ταμεία).
Ειδικότερα, όσον αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δυνατότητα να υπαχθούν έχουν όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως εμπορικής ή μη ιδιότητας. Θετικό πρόσημο στην εν λόγω διαδικασία αποτελεί το γεγονός ότι εφόσον ο εκάστοτε οφειλέτης τηρεί κανονικά την ρύθμιση, θα του χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας δίμηνης ισχύος. Αιτήσεις για την υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση θα μπορούν να υποβληθούν έως 30 Σεπτεμβρίου 2019, ενώ εξαιρούνται της υπαγωγής στην ρύθμιση, όσες οφειλές στον ΕΦΚΑ έχουν ρυθμιστεί δια μέσω του ν. 3869/2010.
Επίσης, ως προς τις οφειλές προς το Δημόσιο, ενδεχόμενη υπαγωγή του οφειλέτη σε ρύθμιση, δύναται να επιφέρει απαλλαγές από τις προσαυξήσεις και τους τόκους που ξεκινούν από ποσοστό της τάξεως του 10% και δύνανται να φτάσουν έως και 100% κατά την εφάπαξ εξόφληση, ενώ ο αριθμός των προβλεπόμενων δόσεων μπορεί να ανέλθει έως και στις 120 για νομικά πρόσωπα και έως τις 30 για τα φυσικά πρόσωπα.. Ο ελάχιστος προβλεπόμενος αριθμός δόσεων ανέρχεται στις 18 και το ελάχιστο ποσό δόσης στα 30 ευρώ. Σε περίπτωση δε της τήρησης της ρύθμισης, στην οποία έχει υπαχθεί ο οφειλέτης, του χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας. Της υπαγωγής εξαιρούνται φυσικά όσες οφειλές έχουν ήδη ενταχθεί στον ν. 4469/2017 (εξωδικαστικός συμβιβασμός). Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως 28 Ιουνίου 2019.
ΙΙ. Εξωδικαστικός Συμβιβασμός
Η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφού έχει ολοκληρωθεί για 2.000 οφειλέτες ενώ μετράει ήδη 7.000 αιτήσεις ένταξης. Σε αντίθεση δε με τα όσα κατά καιρούς διαδίδονται περί της μειωμένης συμμετοχής έως και αδιαφορίας των Τραπεζών όσον αφορά την διαπραγμάτευση, το τελευταίο διάστημα τα τραπεζικά ιδρύματα επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο και συμμετέχουν πιο ενεργά στις διαπραγματεύσεις.
Σημειωτέον, ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού και την υπογραφή της σύμβασης αναδιάρθρωσης, ο οφειλέτης δύναται μέσω μιας αίτησης στον προϊστάμενο της Φορολογικής Διοίκησης, να προβεί σε αποδέσμευση λογαριασμών του, στους οποίους έχει επιβληθεί κατάσχεση, γεγονός το οποίο του επιτρέπει την πραγματοποίηση συναλλαγών.
Επιπλέον, ως είναι γνωστό, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό δύνανται να υπαχθούν όλες οι βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, για το χρονικό διάστημα έως και την 31η Δεκεμβρίου 2017. Αυτό σημαίνει ότι για να έχει ισχύ η υπογραφείσα σύμβαση αναδιάρθρωσης, θα πρέπει ο οφειλέτης είτε να έχει εξοφλήσει τις οφειλές που γεννήθηκαν από το ανωτέρω χρονικό διάστημα και έπειτα είτε να τις έχει υπαγάγει σε έτερη ρύθμιση (πχ των 120 δόσεων), στην οποία αναφερόμαστε αναλυτικά άνωθεν.
Ένα επίσης βασικό σημείο του εξωδικαστικού συμβιβασμού το οποίο απαιτεί μεγάλη προσοχή είναι το θέμα του συνοφειλέτη, ο οποίος ευθύνεται αλληλεγγύως εκ του νόμου ή δυνάμει δικαιοπραξίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνυποβάλει και εκείνος υποχρεωτικά αίτηση υπαγωγής. Σε περίπτωση δε που κατά την έναρξη της εν λόγω διαδικασίας δεν έχει συνυποβληθεί αίτηση από τον συνοφειλέτη, θα πρέπει να δοθεί η συναίνεση των πιστωτών προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Στην έννοια του συνοφειλέτη φυσικά περιλαμβάνεται και ο εγγυητής.
Τέλος, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται πολύ έντονα το φαινόμενο τα πιστωτικά ιδρύματα, να μεταβιβάζουν επισφαλείς απαιτήσεις σε funds. Στην περίπτωση λοιπόν κατά την οποία υποβληθεί αίτηση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με πιστωτή την Τράπεζα αντί το Fund, θα πρέπει η αίτηση να διαγραφεί και να επανυποβληθεί προτού προχωρήσει ο οφειλέτης στα επόμενα βήματα.
Από τη Σοφία Ι. Αντωνοπούλου