Ι. Βασικά σημεία
Σκοπός της πτώχευσης είναι η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών του οφειλέτη μέσω της ρευστοποίησης της περιουσίας του.
Η αίτηση πτώχευσης μπορεί να κατατεθεί από τον ίδιο τον οφειλέτη, από τους πιστωτές του ή από τον Εισαγγελέα. Σε περίπτωση κατάθεσης από τους πιστωτές ή τον εισαγγελέα, ο οφειλέτης πρέπει να κλητεύονται 15 ημέρες πριν από τη δικάσιμο.
Με την επιφύλαξη των διατάξεων για την πτώχευση των πολύ μικρών οντοτήτων, δικάζον δικαστήριο είναι το κατά τόπον αρμόδιο Πολυμελές Πρωτοδικείο.
Η αξία της περιουσίας του οφειλέτη είναι για τα εντός σχεδίου ακίνητα η αξία που αναγράφεται στον ΕΝΦΙΑ και για τα εκτός σχεδίου η αντικειμενική τους.
Η αίτηση και το σύνολο των συνοδευτικών εγγράφων δημοσιεύονται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας του άρθρου 213 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Η απόφαση περί πτώχευσης προσβάλλεται με ανακοπή (άρθρο 82 Πτωχευτικού Κώδικα) ή αίτηση ανάκλησης (άρθρο 83 Πτωχευτικού Κώδικα) ή αναίρεση. Δεν προσβάλλεται με αίτηση αναστολής, το δικαστήριο που δικάζει ανακοπή, έφεση ή αναίρεση κατά της απόφασης όμως, μπορεί να αναστείλει την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη από τον σύνδικο.
ΙΙ. Προϋποθέσεις
Πτωχευτική ικανότητα έχουν τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν οικονομικό σκοπό.
Ο οφειλέτης να βρίσκεται σε παύση της οικονομικής δραστηριότητας ή της εν γένει λειτουργίας του.
Εάν ο οφειλέτης – φυσικό πρόσωπο αποβιώσει, η αίτηση για κήρυξή του σε πτώχευση πρέπει να υποβληθεί το αργότερο εντός έτους από το θάνατό του.
Ο οφειλέτης να βρίσκεται σε παύση πληρωμών κατά τρόπο γενικό και μόνιμο, δηλαδή να μην καταβάλει ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα, σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών του ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του για περίοδο τουλάχιστον έξι (6) μηνών, εφόσον η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωσή του υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ.
Να πιθανολογείται ότι η περιουσία ή το εισόδημα του οφειλέτη, επαρκούν για την κάλυψη των εξόδων της διαδικασίας, αλλιώς το δικαστήριο διατάσσει την καταχώριση του ονόματος ή της επωνυμίας, κατά περίπτωση, του οφειλέτη στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας.
Η αίτηση πρέπει περιέχει τα στοιχεία του άρθρου 79 και ενδεικτικά τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη, τον προτεινόμενο σύνδικο, κατάσταση πιστωτών από κάτοχο άδειας Λογιστή Φοροτεχνικού Α ή Β τάξεως, βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης για τα χρέη του προς το Δημόσιο και τις χρηματοοικονομικές του καταστάσεις για την τελευταία χρήση, και γραμμάτιο κατάθεσης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων πεντακοσίων (500) ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων εξόδων της πτώχευσης, ποσό που αναλαμβάνεται από τον σύνδικο.
ΙΙΙ. Περιεχόμενο της απόφασης
Με την απόφαση κήρυξης πτώχευσης το πτωχευτικό δικαστήριο διορίζει εισηγητή, δικαστή και σύνδικο της πτώχευσης και διατάσσει τη σφράγιση της πτωχευτικής περιουσίας. Επίσης, αποφαίνεται περί της εκποίησης των κατ’ ιδίαν περιουσιακών στοιχείων ή περί της εκποίησης του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης ή των επιμέρους λειτουργικών συνόλων αυτής. Στην απόφαση προσδιορίζεται και η ημέρα παύσης των πληρωμών η οποία τεκμαίρεται ότι είναι η τριακοστή ημερολογιακή ημέρα που προηγείται της υποβολής της αίτησης πτώχευσης ή η ημέρα υποβολής της αίτησης πτώχευσης.
IV. Διαδικασία
Αρμόδιος για τη σφράγιση είναι ο σύνδικος της πτώχευσης, ο οποίος υποχρεούται να εκτελέσει τη σφράγιση μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες, θέτοντας τις σφραγίδες στις θύρες και τα παράθυρα του καταστήματος του οφειλέτη και των λοιπών ακινήτων του, (πλην της κατοικίας του που παραδίδεται εντός έξι μηνών), καθώς και επί των κινητών του που βρίσκονται εκτός κλειστού χώρου.
Συνέπειες Πτώχευσης
Ο οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο από την κήρυξη της πτώχευσης στερείται μόνο εκείνων των δικαιωμάτων του προσωπικής φύσεως, που προβλέπουν ειδικές διατάξεις νόμων. Η πτώχευση δεν είναι λόγος στέρησης άδειας άσκησης επαγγέλματος.
Από την κήρυξη της πτώχευσης οι απαιτήσεις των πιστωτών παύουν να παράγουν νόμιμους ή συμβατικούς τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Η παύση της τοκογονίας δεν ισχύει για τους συνοφειλέτες και τους εγγυητές.
Από την κήρυξη της πτώχευσης αναστέλλονται αυτοδικαίως όλα τα ατομικά καταδιωκτικά μέτρα των πτωχευτικών πιστωτών κατά του οφειλέτη προς ικανοποίηση ή εκπλήρωση πτωχευτικών απαιτήσεών τους. Ιδίως απαγορεύεται η έναρξη ή συνέχιση της αναγκαστικής εκτέλεσης, η άσκηση αναγνωριστικών ή καταψηφιστικών αγωγών, η συνέχιση των δικών επ’ αυτών, η άσκηση ή εκδίκαση ένδικων μέσων, η έκδοση πράξεων διοικητικής φύσεως, ή η εκτέλεση τους σε στοιχεία της πτωχευτικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων διοικητικής εκτέλεσης από το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και των μέτρων διασφάλισης της οφειλής κατά το άρθρο 46 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170).
Αναστέλλεται ένα μέρος των ατομικών διώξεων.
Συνοφειλέτης και εγγυητής και μετά την πτώχευση συνεχίζουν να ευθύνονται έναντι του πιστωτή για ολόκληρη την οφειλή, ανεξαρτήτως τυχόν απαλλαγής του πρωτοφειλέτη.
Η κήρυξη της πτώχευσης προκαλεί την αυτόματη και αζήμια λύση όλων των εκκρεμών και διαρκών συμβάσεων του οφειλέτη την εξηκοστή ημέρα από την κήρυξη της πτώχευσης. Ειδικά για τις συμβάσεις εργασίας, ο σύνδικος μπορεί να αιτηθεί τη συνέχιση μέσω κατάρτισης νέων συμβάσεων με τους εργαζομένους με τους ίδιους όρους συμβάσεων που ίσχυαν πριν την κήρυξη της πτώχευσης.
Από τη Σοφία Ι Αντωνοπούλου