Πολύς λόγος έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα για το ν. 4261/2014, ο οποίος άρχισε να ισχύει από την 05.05.2014, και τις αλλαγές που έφερε στην ασφάλιση των αυτοκινήτων, κυρίως εξαιτίας των ιδιαίτερα εκσυγχρονιστικών του διατάξεων και των σημαντικών απλουστεύσεων που προκάλεσε στις διαδικασίες ασφάλισης και εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων.
Από τις πιο σημαντικές και ευρέως γνωστές αλλαγές που επέφερε ο νέος νόμος αποτελούν η κατάργηση της αυτόματης ανανέωσης της ασφάλισης του αυτοκινήτου, η κατάργηση του αυτοκόλλητου σήματος ασφάλισης, του σήματος προσωρινής ασφάλισης και της βεβαίωσης ασφάλισης και της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής επικοινωνίας ασφαλιστή-ασφαλισμένου και δικαιούχου αποζημίωσης σε όλες τις φάσεις των διαφόρων διαδικασιών (σύναψη ασφάλισης, διακανονισμός ζημιών κλπ).
Βασική ρύθμιση του νέου νόμου αποτελεί καταρχάς ότι η ασφαλιστική κάλυψη αρχίζει μόνον με την καταβολή ολόκληρου του οφειλομένου ασφαλίστρου στον ασφαλιστή, πριν από την οποία απαγορεύεται η παράδοση του ασφαλιστηρίου στον ασφαλισμένο ή τον λήπτη της ασφάλισης. Η κάλυψη αυτή ισχύει για όσο χρόνο ορίζεται στο ασφαλιστήριο, και αποδεικνύεται, έναντι των οργάνων που είναι αρμόδια για την επιβολή των κυρώσεων από την κατοχή του ασφαλιστηρίου, το οποίο αποστέλλει ο ασφαλιστής στον ασφαλισμένο ή τον λήπτη της ασφάλισης εντός πέντε (5) ημερών από την είσπραξη του ασφαλίστρου. Αν στο μεσοδιάστημα των πέντε αυτών ημερών γίνει έλεγχος από τα αρμόδια όργανα, αρκεί η προσκόμιση της απόδειξης πληρωμής του ασφαλίστρου. Αν λήξει η ασφαλιστική σύμβαση, η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αντιτάξει τη λήξη του συμβολαίου ασφάλισης μετά από 16 ημέρες από την ημερομηνία που λήγει η ισχύς του, χωρίς να απαιτείται άλλη ενέργεια του ασφαλισμένου.
Η ανανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης μπορεί να γίνει μόνο μετά την εμπρόθεσμη καταβολή του ασφαλίστρου της επόμενης ασφαλιστική περιόδου, το αργότερο έως τη λήξη της ασφαλιστικής σύμβασης. Σημαντική καινοτομία που καθιερώνει ο νέος νόμος είναι το ότι η ασφαλιστική εταιρεία ενημερώνει το Κέντρο Πληροφοριών για την έναρξη και διάρκεια κάθε ασφαλιστικής σύμβασης και τη λήξη της.
Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, επιβάλλονται πλέον και οι εξής κυρώσεις, και συγκεκριμένα αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για έξι (6) μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής. Σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα επί τόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο (2) χρόνια και επί υποτροπής για τρία (3) χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης. Περαιτέρω, επιβάλλεται, σε περίπτωση έλλειψης ασφαλιστικής κάλυψης, χρηματικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνεται με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου ίσο με χίλια (1.000) ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, πεντακόσια (500) ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και διακόσια πενήντα (250) ευρώ για τα δίκυκλα.
Ο εντοπισμός των τυχόν ανασφάλιστων οχημάτων και η συμμόρφωση των ιδιοκτητών αυτών πραγματοποιείται μέσω της επιβολής διοικητικών κυρώσεων και ποινών από τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές με επιτόπιους ελέγχους, καθώς και ηλεκτρονικά με επιμέλεια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία ορίζεται ως η αρμόδια για το σκοπό αυτόν υπηρεσία και προβαίνει σε ηλεκτρονική διασταύρωση και επεξεργασία των στοιχείων. Σε περίπτωση που από την επεξεργασία των στοιχείων εντοπίζεται ανασφάλιστο όχημα, η Γ.Γ.Π.Σ. συντάσσει περί αυτού πράξη, που αποστέλλεται με σχετική ειδοποιητήρια επιστολή προς τον ιδιοκτήτη του οχήματος αυτού, με την οποία τον καλεί να προβεί άμεσα και το αργότερο εντός οκτώ (8) ημερών από την παραλαβή αυτής στην κατά το άρθρο 2 ασφάλιση της αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία του οχήματος ιδιοκτησίας του. Με την ίδια επιστολή η Γ.Γ.Π.Σ. ενημερώνει τον ιδιοκτήτη του οχήματος ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την παροχή τυχόν περαιτέρω εξηγήσεων του, για τη μη ασφάλισή του. Για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου στην περίπτωση αυτή απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική επιχείρηση της ειδοποιητήριας επιστολής και παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ.
Από τη Σοφία Ι. Αντωνοπούλου