Το άρθρο 60 του νόμου 4307/2014 καθιερώνει μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και τη ρύθμιση των χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε χρηματοδοτικούς φορείς και σε άλλους φορείς.
Ο νόμος αφορά τις επονομαζόμενες «μικρές επιχειρήσεις», δηλαδή επιχειρήσεις που μέχρι την 31.12.2013 είχαν κύκλο εργασιών έως 2.500.000 ευρώ ή τους «επαγγελματίες» που αποτελούν πρόσωπα που αναπτύσσουν επαγγελματική δραστηριότητα, η άσκηση της οποίας προϋποθέτει εγγραφή σε ειδικό μητρώο και τα οποία είχαν κύκλο εργασιών έως 2.500.000 ευρώ.
Ο νόμος θεσπίζει τη δυνατότητα για «επιλέξιμη διαγραφή», δηλαδή για διαγραφή απαιτήσεων ως προς κεφάλαιο και τόκους, εφόσον:
- Οι οφειλέτες είχαν την 30.06.2014 προς χρηματοδοτικό φορέα οφειλή από επιχειρηματικό δάνειο σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή δεν είχαν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα,
- Οι διαγραφές ανά χρηματοδοτικό φορέα αφορούν μία ή περισσότερες επιχειρηματικές πιστώσεις του χρηματοδοτικού φορέα προς τον οφειλέτη και οι διαγραφές αυτού του χρηματοδοτικού φορέα δεν υπερβαίνουν αθροιστικά τις 500.000 ευρώ,
- Περιλαμβάνουν τον περιορισμό των απαιτήσεων του χρηματοδοτικού φορέα.
Για την παροχή λοιπόν επιλέξιμης διαγραφής από χρηματοδοτικό φορέα απαιτείται υποβολή αίτησης για ρύθμιση των υποχρεώσεων και υποβολή μίας ειδικής βεβαίωσης. Η βεβαίωση αυτή βεβαιώνει την ύπαρξη των προϋποθέσεων που καθιστά τον οφειλέτη ως υπαγόμενο στο νόμο, αποτυπώνει τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις που απαιτούνται για τον προσδιορισμό της «καθαρής περιουσιακής θέσης» (της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, μείον του συνόλου των υποχρεώσεων του οφειλέτη), προσδιορίζει την τρέχουσα αξία των περιουσιακών στοιχείων, περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία κάθε επιχείρησης, περιέχει άδεια για κοινοποίηση των δεδομένων από το χρηματοδοτικό φορέα προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο χρηματοδοτικός φορέας παρέχει την αιτούμενη ρύθμιση ή και διαγραφή κατά τη διακριτική του ευχέρεια, σύμφωνα με την αξιολόγηση της ικανότητας του αιτούμενου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που ρυθμίζονται. Ο χρηματοδοτικός φορέας επίσης μπορεί να παράσχει ρύθμιση ή διαγραφή με διαφορετικούς όρους από αυτούς που προβλέπονται στην αίτηση, αλλά αν το κρίνει μπορεί και να αρνηθεί την αίτηση για ρύθμιση ή διαγραφή. Για να γίνει η ρύθμιση ή διαγραφή απαιτείται, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία ή του Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, να έχει γίνει υπαγωγή των οφειλών σε ρύθμιση, η οποί αν δεν τηρείται για διάστημα πάνω από 3 μήνες, προκαλεί αυτοδίκαια την αναβίωση των ρυθμισθεισών υποχρεώσεων, τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων.
Επίκειται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας για την ειδική μορφή της αίτησης και της βεβαίωσης και την όλη διαδικασία, τα ειδικά θέματα και τις λεπτομέρειες.
Από τη Σοφία Ι. Αντωνοπούλου